Sun-light 2010

Het uitgangspunt van de tentoonstelling SUN-LIGHT 010 is het bronzen beeld ‘Femme regardant le soleil’, gemaakt door beeldhouwer George Grard, en het ‘Zonnelied’ toegeschreven aan Achnaton. Grard was een bewonderaar van de zon. Als een ritueel begroette hij haar elke dag. Grard begon zijn bloeiende kunstenaarsbestaan in de jaren 30 in het pittoreske Sint-Idesbald, waar hij kon genieten van het licht van de kust. Zijn visserhuisje werd de ontmoetingsplaats van kunstenaars als Caille, Creuz, Dasnoy, Delvaux: de school van Sint-Idesbald ontstaat.

De merkwaardige Achnaton, koning van Egypte uit de 18de dynastie en één van de meest fascinerende figuren uit de Oudheid, geldt als één van de grondleggers van het monotheïsme. Voor Achnaton is Aton de enige god, een god die zich openbaart in de zon en waarvan de stralen in handen eindigen. Vermoedelijk is de koning zelf de dichter van het zonnelied, dat de zegenende invloed van de zon op de natuur en op de levende wezens beschrijft.

 

Voor SUN-LIGHT 010 verdiepten zeven jonge Vlaamse kunstenaars zich in de thematiek van de zon. Wegens hun diverse en eigenzinnige interpretatie van het thema en wegens de verscheidenheid van het gebruikte medium, de diversiteit van hun materiaalkeuze zullen de kunstwerken uitermate uniek zijn.

Deze parcourstentoonstelling die zich over het culturele grondgebied 5-art (Alveringem, De Panne, Koksijde, Nieuwpoort en Veurne) manifesteert, is de ontdekkingstocht van een variëteit aan hedendaagse kunst binnen het kader van zorgvuldig gekozen historische locaties.

Galerie Welnis (Astridplein 2, Oostduinkerke) fungeert als informatiecentrum van het project SUN-LIGHT 010. Er wordt enerzijds informatie verstrekt m.b.t het boeiend oeuvre van de kunstenaars en anderzijds wordt de bezoeker geprikkeld het volledige SUN-LIGHT parcours te doorlopen.

Deze tentoonstelling is een organisatie van de intergemeentelijke projectvereniging 5-art i.s.m. curator Christa Vyvey en de diensten voor Cultuur van Alveringem, De Panne, Nieuwpoort, Koksijde en Veurne.
Locaties en deelnemende kunstenaars:

  • Belgisch militaire begraafplaats (De Panne): Steve Schepens 
  • Abdijhoeve Ten Bogaerde (Koksijde): Nick Ervinck 
  • Zomerkapel / Mariakapel (Oostduinkerke): Yves Coussement 
  • Douanegebouw vismijn (Nieuwpoort): Wesley Meuris 
  • Citerne (Veurne): Peter De Cupere 
  • Sint-Walburgapark (Veurne): Filip Vervaet 
  • Kerk Sint-Pietersbanden (Oeren): Johan Tahon

Van zaterdag 19 juni tot zondag 12 september