Volksmuziekgroep Sinskenbruid

Media

Genre

Liederen en melodieën uit West- en Frans-Vlaanderen en eigen liederen (over Westhoek-items)

Speelt graag

Gezien ca. 80% van het repertoire uit liederen bestaat is Sinksenbruid echt iets voor een luisterpubliek, zowel binnen als buiten.

Aantal leden

5

Biografie

Deze uitgesproken Westhoekgroep (°1978) brengt Vlaamse volksliederen en volksmuziek onder de algemene noemer “Levende vers uit de West”.

Het repertoire bestaat uit oorspronkelijke, (mondeling) overgeleverde volks- en marktliederen van vaak meer dan een eeuw oud, vissers- en zeemansliederen (o.a. IJslandvaart), zelfgeschreven liederen over beklijvende gebeurtenissen aan zee en in de polders (bv. potvis Valentijn, de garnaalfolklore, enz.), liederen uit Frans-Vlaanderen, amusante café-chantantstukjes, plakkaatliederen, met bovendien ook instrumentale Vlaamse volksmuziek.

Kortom een Westkust- en Westhoekprogramma, “in ’t sotte en in ’t vroede”, gekruid met een flink snuifje (volks)cultuur en aaneengepraat met boeiende bindteksten…

Categorie

Technische fiche

Onze groep beschikt over een eigen geluidsinstallatie: boxen, monitors, alle nodige kabels, versterker, microstaanders, micro’s, draadloze micro’s, jacks voor instrumenten met zo’n toegang.

We brengen zelf “het nodige” mee indien aldus afgesproken, en in functie van een adequate capaciteit.

Voor een klein gezelschap kunnen we akoestisch spelen. Een podium is heel nuttig vanaf zo’n 70-tal aanwezigen.

Bij een boeking moet je hoe dan ook altijd duidelijke afspraken maken over wie voor wat zorgt.

Motivatie

Met Sinksenbruid willen we een stukje Vlaams erfgoed doorgeven en tegelijk een aangenaam, amusant uurtje (of langer) aan het belangstellend publiek bezorgen.

Referenties

- LP Sa vrienden hier bijeen

– Oude Vlaamse marktliederen (1985), uitgegeven door de Leuvense Vereniging voor Volkskunde (LVV) -

CD Ken je de streek? – Westhoekliederen van Jan Huyghe met volksmuziekgroep Sinksenbruid (1996, eigen beheer)

- Selectie op de compilatie CD Flemish Folkmusic van de Vlaamse Volksmuziekgilde (1998)

- Selectie op de compilatie-CD Van kabeljauw tot gernoare van de VVV-Koksijde (2000)

- CD Levende vers (november 2002, eigen beheer) 

- Selectie op de compilatie-CD Azo gezeid, azo hezoengen – West-Vlaanderen volume IV (2005)

Jurycommentaar

Folk met een Vlaams tintje. Deed de jury meteen denken aan de de sfeer van de Visserijfolkloreavonden op het terrein voor Estaminet de Peerdevisscher in Oostduinkerke, waar zanger Jan vast niet toevallig ook geregeld te vinden is.

Origineel in elk geval. En lokaal gebonden. Met humor, volks, over het leven in de streek, de natuur, de arbeiders, de vissers.

Echt wel luistermuziek.

 

Muziek waarover Willem Vermandere schreef: "Deze muziek ontroert mij. Zo moeten onze voorvaderen al gezongen hebben. Hij is zo zeer van hier, van dit Veurns polderland en van de zee vlakbij. Maar evenzeer lijkt hij aangespoeld uit het verre Ierland. Vriend Jan doet voort met West-Vlaamse verbetenheid, hij blijft zingen. Altijd maar beter! Dat volkslied, dat stratelied, dat cafélied, houdt hem al jaren bezig. Niet zoals een geleerde professor (of toch wel een beetje), maar vooral als een zwaar verliefde jonkheid. Wat een krachtige stem heeft hij gekweekt en met hoeveel windkracht brengt hij zijn oude en nieuwe rijmsels, zijn boertige kluchten, zijn droevige balladen uit het vissersleven, zijn romantische dromen van dat oude grotere Vlaanderen"

Contactpersoon

Jan Huyghe

058 53 30 82 / 058 51 24 98

jan.huyghe@belgacom.net